Miksi laskea elinkaarikustannuksia?

Kun LED-lamput tulivat markkinoille, monet pohtivat miksi niillä tulisi korvata huomattavasti edullisemmat hehkulamput. Mistä johtuu, että LED-lamput ovat siitä huolimatta vallanneet markkinat ja hehkulamppujen valmistus päättynyt?

Hehkulamppujen ostohinta saattoi olla edullinen, mutta sen käyttöaika oli lyhyt, vain noin 1 000 tuntia, ja lisäksi se kulutti paljon energiaa. LED-lamppu valaisee jopa 15 000 tuntia käyttäen murto-osan hehkulampun käyttämästä energiasta. Jos tehdään laskelma 15 000 tunnilla, hehkulamppujen kokonaishinta on yli €70, kun puolestaan yksi LED-lamppu samalla ajanjaksolla maksaa vain noin €12. Valinta on melko ilmeinen.

Samaa ajattelutapaa ei kuitenkaan läheskään aina käytetä suurempien ja huomattavasti enemmän energiaa kuluttavien tuotteiden hankinnassa.

Jäävuori-esimerkistä on helppo ymmärtää tuotteen elinkaarikustannukset. Joskus hankinta saattaa muodostaa jopa vain 10 % tuotteen kokonaiskustannuksista ja loppu koostuu mm. käytöstä ja huoltamisesta.

Kokonaiskustannukset ja ympäristövaikutukset mielessä

Kunnat, alueviranomaiset, yritykset ja muut tahot tekevät päivittäin valtavia määriä energiaa kuluttavien laitteiden hankintoja. Perinteisesti hankintaprosessit ovat keskittyneet mahdollisimman alhaisen ostohinnan saavuttamiseen siinä uskossa, että siten lopputuloksena on paras sijoitus. Ajan myötä ajattelutapa on muuttunut ja  yhä yleisempää on tarkastella tuotteen elinkaarikustannuksia (LCC), kun tehdään ostopäätöksiä.

Kun otetaan huomioon sekä taloudelliset että ympäristövaikutukset, päätöksenteko LCC-laskelmaan pohjautuen matalan ostohinnan sijaan on huomattavasti järkevämpää. Energiaa kuluttavan tuotteen, esim. ilmastointikoneen, käyttämisestä tulee kustannuksia. Käyttöikäkin on pitkä, usein yli 20 vuotta. Kone, joka kuluttaa vähemmän energiaa on huomattavasti edullisempi käyttökustannuksien osalta. Tämä on osa mallia, jota käytetään elinkaarikustannusten laskemiseksi. 

Käyttökustannusten lisäksi on otettava huomioon huolto- ja ylläpitokustannukset, varaosat, ympäristövaikutukset ja jopa tuotteen käytöstä poistaminen. Näistä kustannuksista voi muodostua jopa 90 % käyttöajan kustannuksista. Bonusvaikutus energiatehokkaamman tuotteen ostamisessa on, että se nostaa kiinteistön arvoa.

*Laskelma perustuu päiväkäyttöön. Ympärivuorokautisessa käytössä energiakustannus olisi korkeampi ja ero elinkaarikustannuksessa merkittävämpi.

 

IV Produkt Designer-mitoitusohjelman avulla voit helposti laskea ilmastointikoneen elinkaarikustannukset  (LCCE)  ja löytää siten parhaan investoinnin.

Laskelma ottaa huomioon investointi- ja energiakulut, mutta voit lisätä kuluja myös manuaalisesti, kuten esim. kunnossapidosta aiheutuvat kustannukset.

Ilmastointia LCC keskiössä

Keskittyminen elinkaarikustannuksiin on meille ensiarvoisen tärkeää. Kun otetaan huomioon kuinka paljon LCC-laskelma vaikuttaa ilmastointikoneen kokonaiskustannuksiin ja sen ympäristövaikutuksiin, uskomme että tämä painopiste on itsestään selvä.

Ajankohtaisia uutisia

Kaikki uutiset

Matalan GWP:n kylmäaine R454B

Lue lisää

Intervent toivottaa hyvää kesää!

Lue lisää

Vanhemmat uutiset

Pakkausmateriaalien vastuullinen kierrätys

Huolehdimme pakkausten tuottajavastuuvelvoitteemme Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:n kautta.

Intervent mukana portaissa 2020

Miksi laskea elinkaarikustannuksia?

Kun LED-lamput tulivat markkinoille, monet pohtivat miksi niillä tulisi korvata huomattavasti edullisemmat hehkulamput. Mistä johtuu, että LED-lamput ovat siitä huolimatta vallanneet markkinat ja hehkulamppujen valmistus päättynyt?

Arto Jaatinen päättää 23-vuotisen uransa Interventillä

Arto Jaatisen vuonna -87 alkanut työrupeama ilmastoinnin parissa on päättynyt elokuun 2020 lopussa.

Easy Access

Easy Access-konseptin avulla haluamme tehdä ilmastointikoneidemme kuljettamisen sisään konehuoneisiin entistä helpommaksi

Haluamme tehdä elämäsi helpoksi!

IV Produkt Designer mitoitusohjelmalla suunnittelet ja mitoitat enrgiatehokkaat ilmastointikoneet. Autamme mielellämme kaikissa kysymyksissäsi!

Koronaviruksen vaikutukset toimintaamme

Me Interventillä olemme siirtyneet etätyöskentelyyn ja pyrimme osaltamme pitämään huolta siitä, että riskit minimoidaan poikkeustilanteen aikana.

ThermoCooler HP jäähdytys-/lämpöpumppu-esite entistä ehompana

Integroitu jäähdytys/lämpöpumppu portaattomalla jäähdytys- ja lämmitystehon säädöllä Envistar-sarjaan

IV Produkt Cloud – pilvipalvelu

Uusi Envistar Top sukupolvi – Energiatehokkaampi kuin koskaan!

Päältäliitettävät Top-koneemme ovat olleet suuri menestys niiden lanseerauksesta vuodesta 2004 alkaen. Nyt markkinoille tuotu uusi sukupolvi sisältää useita fiksuja uusia ominaisuuksia ja on mukautuvampi ja energiatehokkaampi kuin koskaan aiemmin.